nieuws

Waardedaling woningbouwgrond vlakt af

Geen categorie

De waardedaling van woningbouwgrond zal gemiddeld genomen afvlakken in 2014. Maar regionaal lopen de verschillen steeds verder uiteen, blijkt uit het onderzoeksrapport Outlook Grondexploitaties 2014 van adviesbureau Metrum. Was tot dit moment sprake van een algeheel dalende trend in grondwaarden, de komende jaren laten een gedifferentieerder beeld zien. De regionale verschillen in grondwaardeontwikkeling worden groter.

Waardedaling woningbouwgrond vlakt af

De gebieden met stijgende waarden liggen in de Randstad, het midden van het land en een deel van Noord-Brabant. Een verdere daling wordt verwacht in het noorden, het oosten en het zuiden. De Metrum Residex geeft als graadmeter ieder kwartaal een landelijk gemiddelde voor de grondwaarde voor woningbouw. Prognoses voor de ontwikkeling van VON-prijzen en bouwkosten resulteren in een gemiddelde daling van de Metrum Residex met ongeveer 8,0 procent in 2014. Ten opzichte van 2013, dat een daling kent van ongeveer 18 procent, betekent dit een forse afvlakking.

Belangrijkste oorzaak van de verbetering is het deels teruggekeerde vertrouwen. Daardoor waren er meer transacties en zwakte de VON-prijsdaling af. Aan de kostenkant dragen de licht stijgende bouwkosten en een neutrale ontwikkeling van de aanbestedingsindex bij aan de verbetering. De ontwikkeling van de grondwaarde hangt de komende jaren vooral af van de VON-prijsontwikkeling. De regionale woningmarkt, economie en demografie bepalen de ontwikkeling van de VON-prijzen. Of de grondwaarde voor nieuwbouwwoningen het komend jaar daalt, stabiliseert of stijgt, verschilt per regio. In regio’s met een sterke woningmarkt trekt de vraag inmiddels aan. Op de toplocaties kan de grondprijs zelfs licht stijgen door schaarste. In zwakkere regio’s, voornamelijk aan de randen van Nederland, houdt de malaise voorlopig aan.

Reageer op dit artikel