nieuws

Rutte vertrouwt op goede afloop woningdebat

Geen categorie

Premier Mark Rutte vertrouwt op een goede afloop van het debat over de woningmarktplannen van het kabinet, komende dinsdag in de Eerste Kamer. Hij zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Rutte vertrouwt op goede afloop woningdebat

Het kabinet sloot hier eerder met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord over, maar PvdA-senator Adri Duivesteijn dreigt roet in het eten te gooien. Hij wil dat de opbrengst van de verhuurdersheffing die corporaties moeten gaan betalen (1,7 miljard euro) wordt gebruikt voor investeringen. Hij heeft eerder gedreigd de verhuurdersheffing te blokkeren. Vicepremier Lodewijk Asscher voorspelde dat de verantwoordelijke minister, Stef Blok (Wonen), het debat ‘ongetwijfeld’ zo zal voeren dat de Eerste Kamer gaat instemmen, inclusief Duivesteijn. Asscher zei dat hij zeer veel vertrouwen in Duivesteijn heeft. ‘Het is een belangrijk debat voor de regering, dus het zal een mooi debat worden.’

Blok sprak vergelijkbare woorden. ‘Bij elk debat heb je nooit van tevoren een garantie over de afloop, maar ik zie het met vertrouwen tegemoet.’ Blok beantwoordde daarna schriftelijk vragen van de senatoren. Op de vraag van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer waarom het kabinet niet kiest voor een nieuw structureel investeringsfonds voor de woningcorporaties antwoordde Blok dat hij daarvoor op verzoek van een brede meerderheid in de Tweede Kamer (de vijf partijen van het woonakkoord) juist niet heeft gekozen. Samen met die partijen (VVD, PvdA, D66,ChristenUnie en SGP) koos hij wél voor een verzachting van de heffing voor corporaties in een aantal regio’s, zoals Rotterdam-Zuid en krimpgebieden als Zeeuws-Vlaanderen, Noordoost-Groningen en Parkstad-regio. In Rotterdam-Zuid is veel geld nodig voor renovatie en in de krimpgebieden kosten sloop en herstructurering de corporaties veel geld. Voor de heffingsaftrek stelde Blok eerder tot 2018 70 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Reageer op dit artikel