nieuws

‘Nog geen markt voor derivaten in Nederland’

Geen categorie

Nederlandse beleggers zien veel voordelen in real estate swaps, maar de condities om een derivatenmarkt voor vastgoed te beginnen in Nederland zijn momenteel niet optimaal. Ook de aanwezige indexen in Nederland voldoen niet aan de eisen van beleggers. Ondanks de vermeende voordelen zijn er geen partijen die het voortouw nemen om deze obstakels te slechten.

Dit blijkt uit onderzoek [PDF] van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

De onderzoekers Ronald Huisman, José Antonio Roodhof en Valentin de Graaf concluderen een en ander op basis van onderzoek onder mogelijke gebruikers van real estate swaps. Dit zijn leden van de IVBN, de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers, en de DUFAS, de Dutch Fund and Asset Management Association.

De grootste voordelen van real estate swaps zijn het indirect investeren in vastgoed, het gemak om de portefeuilleallocatie te veranderen en het snelle uitvoerproces. De belangrijkste nadelen zijn de onbekendheid met real estate swaps, een gebrek aan liquiditeit en het risico van de tegenpartij. Het belangrijkste doel van real estate swaps is ‘het hedgen van blootstelling aan de vastgoedmarkt’. De onderzoekers noemen het opmerkelijk dat het ‘short’ gaan in vastgoed niet als een belangrijk voordeel wordt genoemd.

Er zijn fikse obstakels te overwinnen voor een Nederlandse derivatenmarkt voor vastgoed, concluderen de onderzoekers. Oprichting van een platform met belangrijke actoren van zo’n markt zou een stap in de goede richting zijn. Hoofddoel van dit platform zou moeten zijn om de bekendheid met real estate swaps te bevorderen door middel van onderwijs en het organiseren van bijeenkomsten.

Reageer op dit artikel