nieuws

ING: in 2014 meer verkopen, stabilisatie woningprijzen

Geen categorie

Het negatieve sentiment op de Nederlandse woningmarkt is duidelijk aan het afnemen. Hogere verkoopaantallen vertalen zich in meer omzet voor alle aan de woningmarkt gerelateerde sectoren.

ING: in 2014 meer verkopen, stabilisatie woningprijzen

De verwachting is dat een stijging van het aantal woningverkopen in de loop van 2014 wordt gevolgd door een stabilisatie van de huizenprijzen. Dit stelt het Economisch Bureau van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Een dag eerder meldde ING dat het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt voor het derde achtereenvolgende kwartaal is gegroeid. Heel geleidelijk lijkt de basis onder de Nederlandse economische groei zich te verbreden, aldus ING. De export kan volgend jaar profiteren van hogere groei in de VS en Europa, de binnenlandse vraag trekt aan, de woningmarkt stabiliseert en het consumentenvertrouwen neemt toe.

Na vier jaar van koopkrachtdaling ligt voor een doorsnee huishouden volgend jaar weer een stijging in het verschiet, mede door een tariefsverlaging in de eerste belastingschijf en lagere inflatie. ‘Weliswaar een bescheiden stijging van 0,5 procent, maar toch kan dit een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de particuliere consumptie’, aldus de bank. Ook is het consumentenvertrouwen bezig aan een opmerkelijke opmars. In februari stond de vertrouwensindex nog op een dieptepunt van min 44. In november, na het begrotingsakkoord over 6 miljard aan bezuinigingen, bereikte het vertrouwen met een waarde van min 18 de hoogste stand in meer dan twee jaar tijd. ‘Afgenomen onzekerheid over overheidsmaatregelen hebben mogelijk bijgedragen aan een verbetering van de gemoedsrust van de gemiddelde Nederlander’, stelt ING.

Reageer op dit artikel