nieuws

‘Fed begint mogelijk in december met afbouw steun’

Geen categorie

Het is niet uitgesloten dat de Federal Reserve al in december of begin volgend jaar begint met het voorzichtig afbouwen van de steun aan de economie. Dat blijkt uit toespraken van bestuurders van centrale banken van Amerikaanse staten.

‘Fed begint mogelijk in december met afbouw steun’

James Bullard, de president van de centrale bank van St. Louis, liet maandag weten dat de Fed mogelijk op de bijeenkomst op 17 en 18 december al besluit om met de afbouw te beginnen. ‘Een kleine mate van afbouw zou recht doen aan de verbeterde arbeidsmarkt, terwijl de Fed dan nog wel de mogelijkheid heeft om de inflatie te controleren’, aldus Bullard.

Hij merkte op dat het gunstige banenrapport dat vrijdag naar buiten kwam een reden kan zijn om met de afbouw te beginnen, maar dat de Fed ook naar andere economische indicatoren kijkt. Zo is de inflatie nog steeds lager dan verscheidene Fed-bestuurders zouden wensen. De president van de centrale bank van Richmond, Jeffrey Lacker, liet ook weten dat de Fed in december het afbouwen van de steun zal bespreken. Lacker, die zelf geen voorstander is van doorgaan met de steun, gaf niet aan welke kant de discussie op zou kunnen gaan.

Zijn ambtgenoot Richard Fisher van de Dallas Federal Reserve liet weten dat hij voorstander is van afbouwen ‘op de kortst mogelijke termijn’. Fisher staat al langer bekend als een tegenstander van het steunprogramma. Maandelijks pompt de Fed 85 miljard dollar in de economie door het opkopen van obligaties. Niet alle centrale bankiers stemmen mee over de monetaire politiek van de Federal Reserve. De stemmende leden rouleren. Bullard stemt in december wel mee, Lacker pas in 2015. Fisher stemt vanaf 2014 weer mee.

Reageer op dit artikel