nieuws

Fed begint in januari met afbouw steunbeleid

Geen categorie

Fed begint in januari met afbouw steunbeleid

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, begint in januari met de afbouw van het steunbeleid. Dat maakte de Fed woensdag bekend na afloop van een tweedaagse beleidsvergadering.

De Fed koopt maandelijks voor 45 miljard dollar staatsobligaties en voor 40 miljard dollar verpakte hypotheekleningen van banken. Dit wordt teruggebracht tot respectievelijk 40 miljard en 35 miljard dollar, waarmee de totale omvang van het steunbeleid daalt van 85 naar 75 miljard dollar per maand.

Het stimuleringsbeleid moet ervoor zorgen dat banken over voldoende liquide middelen beschikken om uit te lenen. De aankopen vormen een belangrijk deel van de extreme maatregelen die de Fed sinds 2008 heeft genomen om de gevolgen van de financiële crisis en de recessie te bestrijden. Het besluit van de Fed om in januari te beginnen met de afbouw van het steunbeleid, het zogeheten taperen, komt enigszins als een verrassing. De meeste economen verwachtten dat de Fed daarmee in maart zou beginnen. Door recente goede cijfers over de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt lijkt de Fed er voldoende vertrouwen in te hebben dat de Amerikaanse economie een afbouw van het steunbeleid kan opvangen.

De Fed gaf woensdag verder aan dat de rente in de Verenigde Staten dicht bij het nulpunt zal blijven zolang de werkloosheid hoger is dan 6,5 procent en dat het lage renteniveau ‘geruime tijd’ wordt gehandhaafd als de werkloosheid onder de 6,5 procent zakt. In november bedroeg de werkloosheid in de VS 7 procent, het laagste niveau in vijf jaar. De rente in de VS staat al sinds december 2008 op het historisch lage niveau van bijna 0 procent. De onzekerheid over het tijdstip waarop de Fed zou beginnen met de afbouw van het steunbeleid maakte de financiële markten nerveus. De beleidsvergadering was de op één na laatste onder leiding van Ben Bernanke, die eind januari na acht jaar aftreedt. Hij wordt opgevolgd door vicevoorzitter Janet Yellen.

Reageer op dit artikel