nieuws

China wil economie middels steden laten groeien

Geen categorie

China wil de economie in delen van het westen, midden en noordoosten van het land met behulp van steden sterk laten groeien. Daarvoor zijn op ‘een urbanisatiecongres’ ambitieuze plannen en begrotingen gemaakt, meldde het staatspersbureau Xinhua dit weekeinde.

China wil economie middels steden laten groeien

De uitvoer van de plannen zal gepaard gaan met een voor de Volksrepubliek China ingrijpende liberalisering van de economie, waarschijnlijk de ingrijpendste sinds de jaren 90. Premier Li Keqiang wil met de ‘verstedelijking’ inspelen op de ontwikkeling die men verwacht: dat het economisch leven verandert van een situatie waarin investeringen en goedkope arbeid voor export de hoofdrol spelen, naar een waar de binnenlandse consumptie de toon zet.

De Chinese leiders zien verstedelijking van het nog steeds sterk achtergebleven platteland als een mogelijkheid om twee vliegen in een klap te slaan: armoede terugdringen en de economische groei hoog houden terwijl de economie verandert. De uitbreiding van het rijkere stedelijke China mag volgens de plannen niet ten koste gaan van het milieu. Steden in China worstelen momenteel met enorme milieuproblemen, vooral ernstige luchtvervuiling.

Reageer op dit artikel