nieuws

Betalingsachterstand bij kwart VvE’s

Geen categorie

Een kwart van de Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kampt met betalingsachterstanden van gemiddeld vier leden. De gemiddelde achterstand per wanbetaler is opgelopen tot 5.200 euro. Dit constateert Kees Oomen, directeur van stichting VvE Belang, de koepelorganisatie van VvE’s in Nederland, op basis van een onderzoek onder ruim 1.000 VvE’s.

In veel gevallen gaat het om woningeigenaren die hun baan hebben verloren of opgezadeld zijn met dubbele woonlasten door een onverkochte woning en daardoor met moeite de hypotheek kunnen betalen. Deze achterstanden leiden tot een financiële strop voor de overige VvE-leden, achterstallig onderhoud en een verpeste sfeer in het appartementencomplex. Wanneer appartementen van wanbetalers worden verkocht (ook bij executieverkoop), treedt de wet in werking die bepaalt dat behalve de verkoper ook de koper verantwoordelijk is voor een eventuele betalingsachterstand over de laatste twee jaar. In de praktijk blijkt de betalingsachterstand aan de VvE vaak groter te zijn dan twee jaar. In het ergste geval wordt het appartement niet verkocht en staat het leeg.

Reageer op dit artikel