nieuws

Akkoord voor Centraal Register voor Taxateurs; Aart Hordijk kwartiermaker

Geen categorie

Taxateurs van commercieel vastgoed gaan samenwerken en daarvoor worden interne beroeps- en gedragsregels opgesteld, inclusief kwaliteitsborging via intern toezicht. Dit moet meer eenduidige, inzichtelijke en reëlere taxaties van commercieel vastgoed opleveren. De taxatiebranche wordt hiermee verder geprofessionaliseerd. Besloten is dit centraal te coördineren en een kwartiermaker hieraan in 2014 verder invulling te laten geven. Uiteindelijk moet VastgoedCert het Centraal Register voor Taxateurs gaan beheren.

Dit is besloten op een door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) georganiseerde bijeenkomst afgelopen woensdag (18 december). Aanwezig waren de belangenorganisaties Neprom, NVM, VBO Makelaar, VastgoedPro, RICS, VastgoedCert, SCVM en Vastgoed Belang. Aan tafel zaten verder nog partijen als Waarderingskamer, IPD BeNeLux, FGH Bank, Belastingsdienst, Bouwend Nederland, Cushman & Wakefield, Colliers International, DTZ Zadelhoff, Jones Lang LaSalle, Savills, Troostwijk Taxaties.

Prof. dr. Aart C. Hordijk MRICS, hoogleraar Real Estate Valuation aan de Universiteit van Tilburg en TiasNimbas Business School is als kwartiermaker benoemd. Hij zal zich laten bijstaan door een begeleidingsteam, dat nog kan worden uitgebreid met andere vertegenwoordigers van de taxatiediscipline. De kwartiermaker zal het pad effenen voor een register van taxateurs dat de kwaliteit van de taxateurs weergeeft en bewaakt. Er wordt beoogd de bestaande stichting VastgoedCert zodanig om te vormen naar een orgaan dat de verantwoordelijkheden voor beheer op zich kan gaan nemen.

Hiermee is een belangrijke stap gezet in de verdere professionalisering van de taxatiebranche in Nederland, stellen AFM en DNB. De branche komt tegemoet aan de oproep van toezichthouders. ‘Er waren al goede initiatieven, alleen waren die versnipperd. Nu komen die samen. Het biedt de taxateurs de mogelijkheid gemeenschappelijke zaken aan te pakken en bij te dragen aan reële taxaties. Daarmee geven taxateurs te kennen zich bewust te zijn van hun maatschappelijke rol’, aldus Gerben Everts, lid van het bestuur van de AFM.

Tijdens het rondetafelgesprek is ook door belangenorganisaties van vastgoedeigenaren besloten stappen te zetten richting een vastgoedtransactieregister. De coördinatie daarvan ligt bij Johan Buijs bestuurslid van IVBN. Dit register geeft de taxateur toegang tot gegevens over andere vastgoedtransacties wat bijdraagt tot reële taxaties en aan een betere onderbouwing ervan.

De AFM en DNB onderschrijven het belang van de woensdag 18 december 2013 genomen stappen. De weg wordt vrijgemaakt om tot beroeps- en gedragsregels voor alle taxateurs te komen, terwijl ook de mogelijkheden worden verbeterd de communicatie rondom uitgevoerde taxaties inzichtelijker te maken. ‘Ik kan ook namens DNB zeggen dat wij tevreden zijn met deze ontwikkeling’, zei Jan Sijbrand, lid van de directie van DNB. ´Gelukkig hoeven de taxateurs de vervolgstappen niet alleen te zetten, vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars, financiers en accountants zijn bereid hen daarbij te ondersteunen.’

Reageer op dit artikel