nieuws

Winkelcentra weer iets gevarieerder

Geen categorie

Na jarenlange verschraling in diversiteit neemt de variatie in het winkelaanbod van winkelcentra weer iets toe. Uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de vijftien winkelcentra met het meest gevarieerde winkelaanbod afgelopen jaar gemiddeld 63,3 winkelsoorten telden.

Winkelcentra weer iets gevarieerder

Dit waren er 1,5 meer dan de vorige meting in 2008, maar iets minder dan het gemiddelde van 2004 (64,8 soorten). ‘Het lijkt erop dat er in veel winkelcentra meer nichewinkels zijn bijgekomen, bijvoorbeeld een speciaalzaak voor groente, voor reformartikelen of voor ambachtelijk brood’, zegt een woordvoerster. Volgens haar trekken sportzaken en verkopers van keukens, wasmachines, verf en behang juist weg uit de meeste binnensteden.

Consumenten die bij het winkelen graag veel soorten winkels op loopafstand willen hebben, kunnen het beste naar Haarlem gaan. De centrumbuurt van die stad heeft met 68 soorten winkels het meest gevarieerde winkelcentrum van Nederland. De binnensteden van Apeldoorn en Middelburg staan met respectievelijk 67 en 66 verschillende soorten winkels op de tweede en derde plaats.

Toch is het niet zo dat Nederlanders voor een goede winkelmiddag vooral zijn aangewezen op de provinciesteden. ‘Wij hebben gekeken naar het aantal winkelsoorten per buurt en de binnenstad van grote steden als Amsterdam en Rotterdam bestaat vaak uit verschillende buurten. Daarbij zeggen deze cijfers niets over het aantal winkelvestigingen’, benadrukt de zegsvrouw van het CBS.

Vier jaar geleden riep het statistiekbureau de binnenstad van Nijmegen nog uit tot meest diverse winkelbuurt. Die telde toen 66 soorten winkels. Dat is inmiddels teruggelopen tot 64, waardoor Nijmegen is afgezakt naar de zesde plaats op de ranglijst.

Reageer op dit artikel