nieuws

Vastgoed Belang bekritiseert verhuurdersheffing

Geen categorie

De verhuurdersheffing van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft ingrijpende gevolgen voor de bewoners van sociale huurwoningen die eigendom zijn van particuliere eigenaren. Dat heeft de Vereniging Vastgoed Belang woensdag 27 november bekendgemaakt op basis van een eigen inventarisatie.

Door de maatregel moeten de betreffende verhuurders van 430.000 woningen in 2017 in totaal 300 miljoen euro heffing gaan opbrengen. De vereniging heeft becijferd dat particuliere verhuurders daarbij in totaal maximaal 234 miljoen euro per jaar bij hun huurders incasseren. ‘Met als gevolg huurstijgingen van honderden euro’s per woning per jaar totdat de grens van 681 euro per maand (maximale huurgrens sociale huurwoning) is bereikt’, aldus de belangenclub.

Huren wordt in de grote steden daardoor volgens de Vereniging Vastgoed Belang onbetaalbaar voor de lagere inkomensgroepen. Zij zullen noodgedwongen de stad uit trekken. De vereniging voorziet verder dat particuliere eigenaren van sociale huurwoningen ingrijpend gaan bezuinigen op renovatie, nieuwbouw en onderhoud. ‘Gevolg: verkrotting, achterstandswijken. Ook zal de verhuurderheffing tot een groot aantal faillissementen leiden in de particuliere sector. Eigenaren zijn niet in staat de heffing te incasseren bij huurders en niet in staat nog verder te bezuinigen op de eigen niet-gesubsidieerde bedrijfsvoering’, aldus Vastgoed Belang.

Reageer op dit artikel