nieuws

Rabo: tekenen van prijsherstel op woningmarkt

Geen categorie

De Rabobank signaleert de eerste tekenen van prijsherstel op de woningmarkt. Maar echte stabilisatie van de huizenprijzen vindt waarschijnlijk pas in de loop van volgend jaar plaats, staat in een vrijdag 15 november gepubliceerd rapport van de grootse hypotheekverstrekker van Nederland.

De economen van Rabo zeggen positief verrast te zijn over de ontwikkeling van de huizenprijzen. ‘Marktwerking komt geleidelijk op gang. In het derde kwartaal kenmerkte relatieve beleidsrust de markt. Er waren geen verrassingen, ook niet in de Miljoenennota’, stellen ze. De economen wijzen erop dat de prijzen van bestaande koopwoningen, zoals het CBS en het Kadaster die in het derde kwartaal registreerden, voor het eerst in drie jaar iets hoger uitkwamen dan een kwartaal eerder. Hun zogeheten PBK-index pluste met een bescheiden 0,4 procent.

Van blijvend prijsherstel is niettemin nog geen sprake. Voor de komende kwartalen sluit Rabobank op kwartaalbasis een nieuw minnetje niet uit. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen in het derde kwartaal nog steeds gedaald (min 5 procent) en vergeleken met 2008 ligt het prijsniveau zelfs zo’n 20 procent lager. Het aantal transacties en het vertrouwen in de woningmarkt zijn wel weer aan het toenemen. Maar volgens het rapport kan ‘een markt die ruim vijf jaar lang een neerwaartse spiraal kent, niet binnen een kwartaal uit het dal klimmen.’ Willen de prijzen echt stabiliseren, dan moet er eerst krapte op de markt ontstaan.

Rabobank gaat ervan uit dat het aantal verkochte woningen over geheel 2013 uitkomt op 115.000. ‘Na jaren van sterke daling zijn dat er slechts iets minder dan de 120.000 transacties van vorig jaar.’ Volgend jaar zal de recent ingezette stijging in de woningverkopen naar verwachting doorzetten. Maar de toename zal wel beperkt blijven, voorzien de economen van de bank. Dit komt onder meer omdat er een groep is van ruim 250.000 huishoudens die wel wil verhuizen, maar dit vanwege de hoogte van de restschuld nog niet kan.

Reageer op dit artikel