nieuws

PvdA wil vernieuwende aanpak krimpgebieden

Geen categorie

De PvdA vraagt Stef Blok, minister van Wonen, om een visie op het versterken van de kwetsbare regio’s aan de randen van het land. Hoewel de Nederlandse bevolking tot 2040 met 1 miljoen mensen toeneemt, krijgt een derde van de Nederlandse gemeenten de komende decennia te maken met bevolkingsafname. Dit leidt nu al tot leegstand en het verdwijnen van voorzieningen. Deze nieuwe uitdaging vraagt volgens de PvdA om innovatieve en niet eerder beproefde methodes.

PvdA wil vernieuwende aanpak krimpgebieden

PvdA-Kamerlid Albert de Vries: ’Ik maak mij vooral zorgen om de leefbaarheid in deze gebieden. Wij willen dat er een evenwichtige verdeling van welvaart en welzijn over het land is. Hoe behouden we goed onderwijs en goede ziekenhuiszorg als de bevolking krimpt en hoe zorg je ervoor dat er goed openbaar vervoer blijft?’ Eenvoudig is dat niet, geeft De Vries toe. ‘Vooral omdat het een compleet andere benadering vergt dan denken in termen van groei, waaraan we de afgelopen decennia gewend zijn geraakt.’

Ziekenhuizen in grensgebieden zijn volgens De Vries een goed voorbeeld. Nu mogen Duitsers niet naar Nederlandse ziekenhuizen omdat de Duitse verzekeraar dat niet vergoedt. ‘Als we de belemmeringen van de grens kunnen wegnemen, verbetert aan beide kanten van de grens de leefbaarheid. Daarom heb ik de minister gevraagd of hij bereid is te kiezen voor zo’n vernieuwende aanpak voor krimpgebieden. De PvdA wil regio’s waaruit mensen nu wegtrekken graag weer aantrekkelijk maken.’

Reageer op dit artikel