nieuws

PvdA stelt huurplan bij

Geen categorie

De inkomensgrens voor een sociaal huurhuis moet in elk geval van 34.000 naar 38.000 euro. Daarbij moet er een onderzoek komen naar de mogelijkheden om de grens verder op te trekken naar 43.000 euro. Dat wil de PvdA.

PvdA stelt huurplan bij

De fractie wilde eerder de grens meteen optrekken naar 43.000, maar heeft het voorstel aangepast, zo bleek woensdagavond uit de motie die de partij samen met de ChristenUnie indiende. De partijen hopen zo meer fracties mee te krijgen. De PvdA wil bovendien dat 20 procent van de sociale woningvoorraad bestemd wordt voor de groepen die tussen de 34.000 en de 38.000 euro per jaar verdienen, zegt Kamerlid Jacques Monasch. De overige huizen blijven dan gereserveerd voor mensen die onder die grens verdienen. De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over de motie.

Voor de verhoging naar 43.000 euro is ook overleg met de Europese Commissie nodig, voor verhoging naar 38.000 ziet de PvdA geen obstakels. Toch vindt woonminister Stef Blok (VVD) ook het nieuwe plan voor de verhoging van de inkomensgrens niet verstandig. De wachtlijsten voor mensen die echt op een corporatiehuis zijn aangewezen, zouden nog steeds groeien. Hij denkt dat (institutionele) beleggers weer minder happig zijn om te investeren in betaalbare huizen in de vrije sector. Ze zouden immers concurrentie kunnen vrezen van de corporaties, die met staatssteun bouwen. De bewindsman waarschuwde dat het ook nog steeds alleen om een tijdelijke verhoging kan gaan.

Blok wees er verder op dat al tien procent van de corporatiehuizen mag worden verhuurd aan mensen met een inkomen vanaf dik 34.000 euro, de huidige grens. Deze voorraad wordt volgens hem op het moment niet eens volledig benut.

De ChristenUnie had wel meteen succes met het plan om jongeren die het ouderlijk huis of een studentenwoning verlaten, een ‘starterscontract’ te bieden voor een tijdelijke huurperiode in een daarvoor aangewezen huis. De tijdelijke huurperiode (vijf jaar in een bescheiden en daardoor betaalbaar huisje) moet voldoende zijn om door te stromen naar een huis met een gewoon huurcontract of naar een koopwoning. Dit voorstel zag de minister wel zitten.

Reageer op dit artikel