nieuws

PBL: winkelleegstand bijna 8 procent

Geen categorie

De winkelleegstand bedraagt geen 7 procent, zoals Locatus stelt maar 7,8 procent, meent het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens het PBL staan er 2.000 panden met bijna 300.000 m2 winkelvloeroppervlak meer leeg dan werd gedacht. Een interpretatieverschil, oordeelt Locatus, want er is niet uit het niets nieuwe leegstand bijgekomen. Dit jaar verwacht Locatus evenwel dat de leegstand fors kan oplopen.

Volgens het PBL staan er 2.000 panden met bijna 300.000 m2 winkelvloeroppervlak méér leeg dan werd gedacht. Op 1 april schat het PBL de winkelleegstand op ongeveer 2,3 miljoen vierkante meter. De meest recente Locatus-cijfers wijzen echter op een winkelleegstand van zo’n 2 miljoen vierkante meter ofwel 7 procent gerekend in aantal vierkante meters. Het verschil van 300.000 m2 is terug te voeren op het aandeel van de niet-detailhandel (horeca en consumentgerichte dienstverlening zoals uitzend- en reisbureaus, banken en tankstations), legt Locatus-eigenaar Gerard Zandbergen uit.

‘De leegstand in niet-detailhandel telt niet mee in de berekening van de winkelleegstand. Wij stellen dat de pure winkelleegstand 2 miljoen vierkante meter is. Het PBL meent dat 300.000 m2 leegstand in de niet-detailhandel eigenlijk leegstand in de detailhandel is. Meer is er niet aan de hand. De consternatie over de PBL-cijfers is dus nergens voor nodig.’ De totale leegstand, dus in de detailhandel én niet-detailhandel, is 3,1 miljoen vierkante meter. Zandbergen: ‘Dat cijfer betwisten we niet. Het PBL meent dat van de 3,1 miljoen 800.000 m2 uit niet-detailhandel bestaat, wij zeggen dat dit zo’n 1,1 miljoen vierkante meter is.’

Zandbergen wil overigens niet zijn kop in het zand steken over de problemen op de winkelmarkt: ‘De consumentenbestedingen dalen steeds harder, steeds meer retailers draaien verlies. Ik hoor geluiden dat dit eerste kwartaal weer slechter was dan vorig jaar. Ik voorzie een versnelde sanering onder retailers. Deze ontwikkelingen zien we nog niet terug in onze cijfers. In 2012 is de leegstand nauwelijks gegroeid, dit jaar verwachten we dat die fors zal toenemen.’

Reageer op dit artikel