nieuws

Oud-topman Servatius aansprakelijk na fiasco

Geen categorie

Oud-directeur Leks Verzijlbergh is aansprakelijk voor ten minste 10 miljoen euro schade die woningcorporatie Servatius uit Maastricht leed door de mislukking van de bouw van een campus bij de Universiteit Maastricht. De rechter in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

Oud-topman Servatius aansprakelijk na fiasco

De rechter zegt dat de oud-directeur zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld, omdat met de bouw werd begonnen terwijl nog veel onzeker was over de deelname van de gemeente en de universiteit en over de exploitatie en financiering. Bovendien handelde hij in strijd met de voorwaarden die de minister oplegde toen die toestemming gaf voor het semicommerciële project.

De normen die de directeur heeft overtreden, waren juist bedoeld om de woningstichting tegen financiële risico’s te beschermen. ‘Nu dit risico is uitgekomen, is de schade door zijn onbehoorlijk bestuur aan hem toe te rekenen.’

Servatius claimt in totaal 67 miljoen euro. De rechter vindt een bedrag van 10 miljoen euro in elk geval toewijsbaar, maar over het precieze schadebedrag wordt nog verder geprocedeerd. Er ligt bijvoorbeeld ook nog een verzoek van Verzijlbergh om het schadebedrag te matigen tot de verzekerde som: 2,5 miljoen euro. Servatius is tevreden over het tussenvonnis. ‘Het is in lijn met ons betoog’, reageerde directeur Gert Weenink.

Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, laat weten niet inhoudelijk op de zaak-Servatius en de overwegingen van de rechter te willen reageren. Een woordvoerder stelt wel dat hij snapt dat woningcorporaties geleden schade willen verhalen: ‘We mogen verwachten dat bestuurders hun werk goed doen en als dat niet gebeurt, moeten ze zich realiseren dat dat consequenties kan hebben.’

Reageer op dit artikel