nieuws

NVM Business en DTZ Zadelhoff gaan samenwerken

Geen categorie

NVM Business en DTZ Zadelhoff ondertekenden gisteren een overeenkomst tot samenwerking. Zo willen ze zorgen voor meer uniformiteit, professionaliteit en transparantie in de commerciële vastgoedsector.

Met de samenwerking wordt invulling gegeven volgens de partijen aan ‘de brede politieke en in de markt levende wens, de huidige versnippering in de markt tegen te gaan’. NVM is de grootste branchevereniging van makelaars en taxateurs en DTZ Zadelhoff is marktleider in vastgoed in ons land. Cuno van Steenhoven, voorzitter van DTZ Zadelhoff: ‘Het is belangrijk dat alle professionals in vastgoed zich kunnen laten vertegenwoordigen door een organisatie die dat tot haar kerntaak rekent. Overleg over tal van onderwerpen met de overheid en andere belangrijke organisaties kan zo veel gestructureerder verlopen.’

Robert Das, voorzitter NVM Business, hoopt dat ook andere partijen zich bij de samenwerking aansluiten. Voor taxaties streven NVM Business en DTZ Zadelhoff gezamenlijk met andere partijen, zoals onder meer met de RICS, naar de oprichting van een platform waarin alle professionele taxateurs in commercieel vastgoed zijn vertegenwoordigd. Toezichthouders DNB en AFM dringen al langer aan op meer eenheid en eenduidigheid, vooral op het terrein van taxaties van commercieel onroerend goed.

Onderdeel van de afspraken is ook dat DTZ Zadelhoff in voorkomende gevallen gebruik kan maken van het NVM tuchtrecht. DTZ Zadelhoff heeft zijn compliance namelijk intern georganiseerd en is RICS gereguleerd, maar kent geen extern onafhankelijk tuchtrecht. NVM Business heeft dit tuchtrecht wel georganiseerd.

Het aanbod in groot zakelijk vastgoed op Funda in Business groeit sterk, evenals het websitebezoek; de site trekt maandelijks ruim 400.000 bezoekers. DTZ Zadelhoff wil zijn opdrachtgevers de gelegenheid geven aanbod op Funda in Business te plaatsen. DTZ Zadelhoff blijft daarnaast ook aanbod via RealNext aanbieden. Een woordvoerster van DTZ Zadelhoff benadrukt desgevraagd dat de overeenkomst verder geen consequentie heeft voor de positie van RealNext en Funda in Business. ‘Onze overeenkomst betekent dus niet dat zij meer zullen gaan samenwerken.’

NVM Business en DTZ Zadelhoff zullen ook meer data uitwisselen en marktkennis gaan delen over de kantorenvoorraad in Nederland. NVM Business en DTZ Zadelhoff hebben elk een eigen database en een eigen researchafdeling. Beide partijen vullen de eigen database aan met externe data en blijven ook afzonderlijk informatie verstrekken.

Reageer op dit artikel