nieuws

Model om risico van huurflexibiliteit te waarderen

Geen categorie

Huurcontracten voor commercieel vastgoed bevatten steeds meer flexibele componenten, zoals break-opties, waardoor het beleggingsrisico wordt verhoogd. Op verzoek van NVM Business heeft de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) een model ontwikkeld dat dit risico kan waarderen, waardoor de belegger kan worden gecompenseerd. Dat meldt de ASRE.

Ronald Huisman (Erasmus School of Economics/ASRE) en José Antonio Roodhof (ASRE) ontwikkelden op basis van de reële optietheorie een methode die het extra risico financieel waardeert. Uitgangpunt is een opslag op de huur, feitelijk een hogere huur ter compensatie. Een redelijke opslag vaststellen, is geen triviale zaak: de verhuurder weet immers niet hoe lang de huurder exact zal huren.

Het onderzoek neemt als voorbeeld een standaard huurcontract van vijf jaar dat opzegbaar is aan het einde van jaar drie en jaar vier. Het model geeft hiervoor een opslag van 4 procent. Dit percentage ligt in lijn met wat makelaars hanteren. Allerlei andere break-opties zijn volgens de ASRE ook met deze methode te waarderen. Het ontwikkelde model is bedoeld als een hulpmiddel om een onderbouwde waarde toe te kennen aan huuropslagen ter compensatie van meer flexibiliteit in de huurcontracten.

Reageer op dit artikel