nieuws

Maximale lening voor woning omlaag

Geen categorie

Het maximale bedrag dat iemand op grond van zijn inkomen mag lenen om een huis te kopen, gaat volgend jaar voor bepaalde inkomensgroepen opnieuw omlaag. Afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente, kan het voor hogere inkomens om tienduizenden euro’s gaan.

Maximale lening voor woning omlaag

Dat blijkt uit de zogenoemde financieringslastpercentages die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) voor 2014 heeft vastgesteld. De beperking is volgens het Nibud nodig, omdat de koopkracht volgend jaar opnieuw afneemt. Het levensonderhoud wordt voor veel huishoudens duurder, waardoor er minder geld beschikbaar is voor de financiering van een eigen woning. Banken zijn verplicht zich aan de Nibud-percentages te houden bij het verstrekken van een hypotheek.

Door de aanpassingen mag bijvoorbeeld iemand met een bruto-inkomen van 45.000 euro volgend jaar 11.000 euro minder lenen. Iemand met een inkomen van 100.000 euro kan nog circa 25.000 euro minder lenen. In beide gevallen is gerekend met een hypotheekrente van 4,2 procent voor een lening van 10 jaar. Bij een hogere rente stijgt het maximale leenbedrag omdat dan ook de hypotheekaftrek hoger uitvalt, aldus een Nibud-woordvoerder woensdag in een toelichting.

Reageer op dit artikel