nieuws

MAB en OVG vieren oplevering De Rotterdam groots

Geen categorie

De Rotterdam, met 160.000 m2 het grootste multifunctionele gebouw van Nederland, is vanmiddag opgeleverd. Ontwikkelaars MAB Development en OVG Projectontwikkeling hebben nog geen vier jaar na de start van de bouw De Rotterdam overgedragen aan de toekomstige gebruikers. Na een periode van afbouwen en inrichten zullen vanaf begin 2014 bewoners hun intrek nemen in deze verticale stad, een ontwerp van OMA.

MAB en OVG vieren oplevering De Rotterdam groots

De Rotterdam vergde een investering van 375 miljoen euro, aldus Mischa Molsbergen, projectddirecteur De Rotterdam C.V. De Rotterdam wordt met 60.000 m2 kantoor, zo’n 1.500 m2 horeca, een viersterren lifestyle-hotel van NH Hoteles met 2.000 m2 congres- en eventruimten en 280 kamers, leisure voorzieningen, een parkeergarage met plaats voor zo’n 670 auto’s en 240 woningen een verticale stad op de Wilhelminapier. Onlangs is er met Smallegange, een in het maritiem en transportrecht gespecialiseerd advocatenkantoor en aannemingsbedrijf Strabag, een huurovereenkomst getekend voor de huur van kantoorruimte in de Oost Toren.

Wanneer naar verwachting in het najaar van 2014, het volledige gebouw is bewoond, inmiddels is zo’n 85 procent verhuurd of verkocht (woningen), betekent dit een verdubbeling van het totaal aantal mensen op de Wilhelminapier. Gemiddeld zullen er dagelijks zo’n 5.000 mensen in het gebouw verblijven. Daarmee wordt het het dichtst bebouwde stuk grond én het dichtst bevolkte stukje Nederland.

De oplevering werd vanmiddag groots gevierd in het bijzijn van ruim 500 mensen, onder wie wethouder Karakus, Jos Melchers van MAB, Coen van Oostrom van OVG, OMA architecten Ellen van Loon, Reinier de Graaf en Rem Koolhaas en vertegenwoordigers van media uit de hele wereld als El País, Frankfurter Allgemeine Zeitung en The Daily Telegraph.

Volgens wethouder Hamit Karakus zet Rotterdam zich met het megacomplex nog steviger op de kaart als architectuurstad. ‘Dit is een icoon voor onze stad. Daarnaast versterkt het ook de verbinding met het stadscentrum. Een ontwikkeling die is ingezet met de bouw van de Erasmusbrug en de Kop van Zuid. De Rotterdam trekt mensen letterlijk over de brug naar het zuidelijk stadsdeel.’ Het grootste gebouw in aanbouw in Europa is tot op de dag nauwkeurig opgeleverd. ‘Deze on-Nederlandse, unieke prestatie is mede te danken aan de professionaliteit van alle betrokken partijen.’

De Rotterdam is een ontwikkeling van De Rotterdam C.V., een joint venture van MAB Development uit Den Haag en OVG Projectontwikkeling uit Rotterdam. Het ontwerp van De Rotterdam is van OMA. FGH Bank is financier van dit project en in totaal zijn er zeven verschillende aannemers betrokken geweest bij de realisatie van De Rotterdam: Züblin Nederland (bouwkundig), Roodenburgh Installatie Bedrijf (installaties), TGM en Scheldebouw (gevel), Kone (liften), Eneco (warmte/koude installatie) en SBB (afbouw hotel).

Reageer op dit artikel