nieuws

Londen wil huizenhandel buitenlanders afremmen

Geen categorie

De huizenprijzen in en rond Londen stijgen zo snel, dat de Britse minister van Financiën George Osborne plannen maakt om buitenlandse investeerders in onroerend goed af te schrikken. Nieuwszender SkyNews berichtte donderdag dat Osborne belasting wil gaan heffen over de winst die investeerders maken wanneer ze onroerend goed voor meer dan de koopprijs doorverkopen.

Londen wil huizenhandel buitenlanders afremmen

Britten die onroerend goed verkopen waar ze niet in wonen, moeten over de winst belasting betalen die varieert van 18 tot 28 procent. Maar eigenaars die niet in het land wonen, betalen geen belasting over die meerwaarde. De regering neemt aan dat deze voor buitenlandse partijen lucratieve gang van zaken er sterk aan bijdraagt dat de huizenprijzen de pan uit rijzen. In Londen stegen de huizenprijzen alleen al in augustus met 9 procent. In heel het land was dat 2 procent.

In Londen wordt gesproken van een ‘house price bubble’. In geliefde wijken als Kensington en Chelsea kost een gemiddelde woning nu een bedrag gelijk aan ongeveer dertig keer een gemiddeld jaarsalaris uit de streek. Bijna alle nieuwe luxe woningen in Londen, 90 procent, worden volgens makelaardij Knight Frank aan mensen verkocht die niet in het Verenigd Koninkrijk wonen. De makelaardij schat dat 65 procent van deze kopers helemaal niet naar Londen komt. Ze verhuren of verkopen de woning weer.

Reageer op dit artikel