nieuws

Locatus ziet dramatische daling winkelpassantenGeen categorie

Weer en economische omstandigheden hebben volgens Locatus ‘een essentiële rol’ gespeeld in de gemiddelde afname van 10 procent in het aantal passanten dit voorjaar. Zo’n daling zag Locatus nog niet eerder. 

Locatus ziet dramatische daling winkelpassanten‘Wij waren zelf nog het meest verrast door deze cijfers,’ zegt Gerard Zandbergen, directeur/eigenaar van Locatus. ‘Hoe sterk de daling in sommige gebieden is, blijkt uit het feit dat bij 1 op de 5 gemeten punten de afname zelfs meer dan 20 procent is. Kijk je alleen naar de groep dalers dan is de gemiddelde afname 15 procent.’

Van de getelde winkelgebieden laat 80 procent een daling zien tegen 67 procent in 2009. De lang aanhoudende kou dit voorjaar heeft tot gevolg gehad dat mensen minder frequent en minder langdurig de deur uitgingen om te winkelen. Daar was ook minder noodzaak toe. Door de aanhoudende kou was er minder behoefte aan nieuwe zomerkleding. De 20 procent winkelgebieden die ongeveer evenveel passanten zagen of zelfs iets meer, betreft dan ook vrijwel allemaal overdekte winkelgebieden

De winkels zien de afname terug in hun omzetcijfers, die gemiddeld met circa 15 procent afnamen. Zandbergen: ‘Behalve winkels in mode en textiel hebben ook tuincentra omzet zien verdampen. Mensen stellen de aankoop van bijvoorbeeld voorjaarsplanten en tuingerei uit. In veel gevallen zal uitstel tot afstel hebben geleid. Voor een duidelijke verhoging van de online verkopen hebben we overigens geen aanwijzingen.’

Ter vergelijking heeft Locatus in dezelfde periode ook in Belgische winkelgebieden geteld. Het slechte weer speelde hier eveneens een duidelijke rol. Wel noteerde Locatus daar een lichte toename van passantenaantallen zodra het weer verbeterde. Over de gehele linie namen de bezoekersaantallen in de gemeten Belgische winkelgebieden slechts met 3 procent af. De daling in passanten deed zich in België bij de helft van de getelde winkelgebieden voor.

Voor de Nederlandse winkelgebieden is niet te achterhalen hoe groot het verschil is tussen de rol van het weer en de rol van de ‘crisis’. Maar dat ze beide een rol spelen is duidelijk volgens Locatus. Zandbergen: ‘Ook factoren als het gedaalde consumentenvertrouwen kunnen van invloed zijn geweest.’

Dit najaar gaat Locatus opnieuw passanten tellen om te meten hoe de bezoekersaantallen zich dit jaar ontwikkelen.

Reageer op dit artikel