nieuws

‘Leegstaande gebouwen naar gemeente’

Geen categorie

De overheid moet leegstaande gebouwen tegen een ‘maatschappelijk normale prijs’ afstaan aan gemeenten. Minister Stef Blok (Wonen) is er dan vanaf, en het stadsbestuur heeft meer de handen vrij om de stad naar eigen inzicht in te richten. Dat is een van de aanbevelingen uit een brief van de vier grote steden aan de bewindsman, meldt het blad Binnenlands Bestuur.

De vier grote steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam) willen meer ruimte van de minister om de huizenmarkt te stimuleren. Andere suggesties die ze deed zijn samenwerken met banken om financiering van koopwoningen beter mogelijk te maken; de doorstroming verbeteren door regels aan te passen en ruimte maken voor experimenten.

In Utrecht werd gisteren de Woontop gehouden. ‘Wie Utrecht binnenrijdt, ziet nog steeds volop bouwkranen. Utrecht is bij uitstek de plek voor de Woontop,’ zei de Utrechtse wethouder Gilbert Isabella (PvdA). Over het algemeen is het slecht gesteld met de woningmarkt, ook in Utrecht, erkent Isabella in Binnenlands Bestuur. De stad heeft haar woningproductie met meer dan de helft naar beneden moeten bijstellen. ‘Toch is de markt hier wel in beweging, mede door de centrale ligging en de aanwezigheid van studenten.’

Isabella wil met zijn collega’s van de G4 niet langer het rijksbeleid van minister Blok bekritiseren, maar met voorstellen voor maatwerk de minister bewegen tot meer bewegingsruimte voor gemeenten. De G4 wil investeren in de woningmarkt en betaalbare woningen creëren. Er zou volgens de G4 een investeringsfonds moeten komen voor stedelijke investeringen, waarin niet alleen het rijk, provincies en gemeenten geld kunnen steken, maar ook externe investeerders, zoals pensioenfondsen en particuliere investeerders. ‘Elke partij heeft winst te behalen. Ook buitenlandse investeerders zijn geïnteresseerd. We kunnen zo forse stappen vooruit zetten,’ aldus Isabella.

Minister Blok kan behulpzaam zijn door tegen een ‘maatschappelijk normale prijs’ leegstaande gebouwen aan gemeenten af te staan. ‘Dat is een gezamenlijk belang. Blok is van die lege gebouwen af en de stad kan het transformeren.’ Utrecht is bijvoorbeeld al bezig met de aankoop van een defensieterrein, maar de overdracht van de gronden duurt langer dan gewenst. Er zijn volgens Isabella nog gesprekken gaande over de kosten van sanering, sloop en over rijksmonumenten.

Reageer op dit artikel