nieuws

Kabinet pakt ‘WOZ-bureautjes’ aan

Geen categorie

Het kabinet bereidt maatregelen voor om bureautjes te ontmoedigen die namens woningeigenaren bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van hun huis.

Dat is volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hard nodig, omdat deze bureaus makkelijk geld verdienen met relatief weinig werk. Het is de bedoeling dat de wijziging nog voor de nieuwe aanslagronde van 2014 in werking treedt. Dat zei Plasterk woensdag 27 november in overleg met de Tweede Kamer.

De Kamer wil ook dat het kabinet ingrijpt. De betreffende bedrijfjes dienen heel veel aanvragen in waardoor het systeem verstopt raakt. Ook kosten de bezwaarschriften de gemeenten handenvol geld. Bij de uitvoering van de WOZ bepaalt de gemeente de waarde van een woning of bedrijfspand. Dat heeft invloed op de belasting die moet worden betaald.

In het overleg kaartte VVD-Kamerlid Helma Neppérus daarnaast de uitvoering aan van de WOZ door gemeenten. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) meldde vorige week dat van de 408 gemeenten die op 1 november zijn beoordeeld, 248 gemeenten het goed doen bij de uitvoering van de WOZ en 80 naar behoren.

Plasterk en Weekers zijn niet van plan om een andere grondslag te kiezen voor de belastingheffing, zoals het CDA bepleit. Madeleine van Toorenburg (CDA) vraagt zich af of dit nog wel logisch is nu de gemeenten de komende tijd veel meer taken erbij krijgen.

> 1 miljoen euro vergoeding aan ‘WOZ-bezwaarfabrieken’ weggegooid geld

Reageer op dit artikel