nieuws

Jan Sijbrand kandidaat toezichthouder ECB

Geen categorie

De Nederlander Jan Sijbrand en de Française Danièle Nouy zijn kandidaten om voor de Europese Centrale Bank (ECB) het toezicht op de 130 grootste banken van de eurozone te gaan leiden. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bevestigd na berichtgeving in Duitse media.

Jan Sijbrand kandidaat toezichthouder ECB

Sijbrand is sinds medio 2011 als directeur bij DNB belast met het toezicht op banken. Nouy heeft dezelfde functie bij de Bank van Frankrijk. De Süddeutsche Zeitung berichtte dat de bestuursraad van de ECB donderdag heeft besloten Sijbrand en Nouy als kandidaten voor de belangrijke post naar voren te schuiven. Het Europees Parlement moet de keuze tussen de twee maken.

Volgens sommige waarnemers wil het parlement graag een vrouw op een hoge functie plaatsen en circuleert de naam van Nouy al langer. Ze maakt ook meer kans omdat een Nederlander, minister Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep is geworden. In de herfst van volgend jaar wil de ECB streng toezicht gaan houden op de 130 grootste banken van de eurozone. Hij neemt daarmee cruciale taken van nationale banken over. Voor die tijd wil de ECB de banken grondig doorlichten.

Reageer op dit artikel