nieuws

ING: in kledingsector 40 procent minder winkelruimte nodig

Geen categorie

De vloeroppervlakte van kledingwinkels moet met 30 tot 40 procent worden verkleind om de kledingbranche weer gezond te krijgen. Dat zegt Dirk Mulder, onderzoeker van het economisch bureau van ING, in een reactie op een gisteren gepubliceerd sectoronderzoek.

ING: in kledingsector 40 procent minder winkelruimte nodig

Nederland telt nu nog bijna 18.000 kledingwinkels en 3.400 schoenenzaken. Het aantal zaken dat de deuren sluit, blijft oplopen. In 2007 werden 1.300 kledingzaken opgeheven. Vorig jaar waren dat er bijna twee keer zoveel. Bij schoenenwinkels verdrievoudigde het aantal sluitingen tussen 2007 en 2012 bijna, van 108 naar 313. Doordat mensen op koopjes jagen of hun kledingaankopen uitstellen, blijven de vooruitzichten voor kleding- en schoenenwinkels somber.

Vooral het middensegment heeft het zwaar, zegt ING-onderzoeker Mulder. Mensen kopen of heel goedkope kleding, of kiezen voor een kledingstuk met een hogere prijs dat langer meegaat. Producten die daartussen vallen, zijn minder in trek. Behalve door de crisis zien winkeliers ook steeds meer omzet weglekken door de toenemende verkopen via internet. Volgens Mulder wordt nu ongeveer 10 procent van alle nieuwe kleren en schoenen bij webwinkels als Zalando en Wehkamp.nl aangeschaft. Hij verwacht dat dit percentage het komende decennium zal oplopen tot ongeveer 30.

Vooral kleine, zelfstandige modeboetieks lijken de dupe. Het straatbeeld wordt steeds meer beheerst door grote ‘fast fashion’-ketens als H&M, Zara en Primark. Zij verkopen op grote schaal modieuze kleding tegen lage prijzen en kunnen het zich veroorloven om vaak van collectie te wisselen. Volgens het economisch bureau van ING daalt de omzet in de kledingbranche dit jaar met 4 procent. Voor 2014 rekent ING op een verdere teruggang met 1,5 procent. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de bank. Vergeleken met 2007, het laatste jaar voor de crisis, bedraagt het omzetverlies van kledingwinkels volgend jaar naar verwachting 15 procent en van schoenenzaken een kleine 12 procent.

Reageer op dit artikel