nieuws

Huizenprijzen dalen iets minder hard

Geen categorie

De huizenprijzen zijn vorige maand met 4 procent gedaald, vergeleken met oktober vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Huizenprijzen dalen iets minder hard

De prijsdaling is een fractie kleiner dan in de maand september, toen koopwoningen 4,1 procent goedkoper werden vergeleken met een jaar eerder.

De prijzen lagen in oktober gemiddeld 0,1 procent lager dan in september. Daarmee zijn ze nu vier maanden lang ‘niet of nauwelijks’ gedaald, zei een woordvoerder van het CBS. Het is volgens hem echter te vroeg om te stellen dat de bodem is bereikt. ‘We hebben zo’n stabilisering eerder gezien en vervolgens begonnen de prijzen toch weer te dalen. Het aantal transacties ligt ook nog altijd op een bijzonder laag niveau’, concludeert de zegsman.

De huizenprijzen liggen nu op hetzelfde niveau als begin 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20,3 procent. Eerder deze week werd al bekend dat de verkoop van woningen vorige maand met bijna 17 procent is gestegen tot 9929. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 84.055 woningen verkocht, een daling van 6,7 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Makelaars en hypotheekverstrekkers constateren al een aantal maanden dat het vertrouwen op de woningmarkt langzaam terugkeert. Ze schrijven dat vooral toe aan de lage hypotheekrente en de flink gedaalde prijzen, waardoor woningen een stuk betaalbaarder zijn geworden. De NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland, verwacht dat de daling van de huizenprijzen over heel 2013 uitkomt op minder dan 4 procent. De grootste hypotheekverstrekker in Nederland, Rabobank, verwacht dat de woningprijzen volgend jaar stabiliseren.

Reageer op dit artikel