nieuws

Hooijmaijers: Dit is een politiek proces

Geen categorie

De van corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte beschuldige oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers liet woensdag in de rechtbank in Haarlem weten te blijven ‘strijden voor mijn recht’. Aan het einde van de derde zittingsdag in het proces tegen hem en zijn vrouw bleek dat de voormalig provinciebestuurder door het strafproces en beslagleggingen financieel nagenoeg aan de grond zit.

Hooijmaijers zei: ‘Dit is deels een politiek proces. Dat is de enige manier waarop ik dit kan uitleggen. Toen ik werd opgepakt, stond al vast hoe het zat. Maar ik gun het ze niet mezelf van een brug af te rijden. Ik blijf ze achtervolgen. Ik blijf strijden voor mijn recht.’

Volgens Hooijmaijers ondervinden hij en zijn echtgenote veel last van hun naamsbekendheid. ‘Ik grijp aan wat ik kan. Ik kook voor oudjes in de buurt en doe voor 40 euro per keer mee aan marktonderzoeken. Maar zodra ze weten wie je bent, halveren ze het bedrag of sturen ze je weg.’

De rechtbank ondervroeg hem over zijn vermeende pogingen om Fortis tot huisbankier van de provincie te promoveren en snoepreisjes die hij van ondernemers zou hebben aanvaard. Een van die reisjes voerde hem naar Roemenië. Daar betaalde hij, zijns inziens terecht, de verblijfskosten van 391 euro met een creditcard op naam van de provincie. ‘Ik was daar deels als gedeputeerde op uitnodiging van de honorair consul’, zei hij woensdag. Het vliegticket werd betaald door een vastgoedbedrijf. De voormalig gedeputeerde bleef ontkennen iets fout te hebben gedaan.

De provincie wil die betaalde verblijfskosten terugzien, bleek woensdag. Dat geldt ook voor een bedrag van 37.000 euro dat na de aanhouding van Hooijmaijers nodig was voor een intern onderzoek naar de relatie tussen de provincie en contractpartners. Volgens de raadsman van de provincie volgen mogelijk meer claims. Het proces tegen Hooijmaijers wordt op 18 november voortgezet. Dan formuleren de officieren van justitie hun strafeis.

Reageer op dit artikel