nieuws

Haarlem sleept Syntrus Achmea voor rechter

Geen categorie

De gemeente Haarlem spant een kort geding aan tegen Syntrus Achmea, de hypotheekhouder van Haarlem Energy. Dit onderdeel van Fortress is de eigenaar van de gronden met daarop de gebouwen op het Nieuwe Energie-terrein. De gebouwen zijn de afgelopen jaren niet onderhouden en daardoor steeds meer in verval geraakt. Dat meldt de gemeente.

Haarlem sleept Syntrus Achmea voor rechter

Vanwege ‘de zorg om het industrieel erfgoed’ op Nieuwe Energie, heeft het stadbestuur in november 2011 een last onder dwangsom opgelegd. Deze last legt verplichtingen op ten aanzien van het beheer en onderhoud van de gebouwen. Deze verplichtingen is Haarlem Energy volgens de gemeente niet nagekomen.

Als ‘laatste redmiddel’ liet de gemeente daarom op 30 juli beslag leggen op het eigendom van Haarlem Energy. Daarmee is Syntrus Achmea de openbare executie van deze gronden met opstallen aangezegd. Begin oktober gaf Syntrus Achmea aan dat men als vastgoedfinancier en hypotheekhouder op de gronden van Haarlem Energy de openbare executie van de gemeente Haarlem zou overnemen. Sindsdien is er volgens de gemeente echter geen actie ondernomen. De vervolgstap is nu een kort geding. Dat moet leiden tot de veilingverkoop van de gronden met daarop de gebouwen Nieuwe Energie.

Indien een volgende investeerder in Nieuwe Energie de gemeente verzoekt om de maatregelen niet te handhaven, dan gelden als voorwaarde dezelfde garanties ten aanzien van het herstel van het industrieel erfgoed. Het gemeentebestuur ziet de interesse vanuit de markt met belangstelling tegemoet. Ook het door de raad vastgestelde stedenbouwkundig plan blijft van kracht. Dit plan weerspiegelt de ambitie van het gemeentebestuur om een cultureel bedrijventerrein te realiseren. De doelstelling is onveranderd: behoud en renovatie van de bestaande gebouwen op Nieuwe Energie en de (her)ontwikkeling mogelijk maken van het Nieuwe Energie-terrein.

Het kort geding dient ongeveer drie tot vier weken na het uitbrengen van de dagvaarding. Rekening houdend met het daarna te wijzen vonnis, de voorbereiding van de veiling en de kerstperiode zal de verkoop dan medio januari 2014 plaatsvinden.

Bij Syntrus Achmea was gisteravond 13 november niemand meer bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel