nieuws

Goede stemming Europese winkelcentra van korte duur

Geen categorie

De recente verbetering van de stemming bij de Europese winkelcentra is alweer voorbij. De Euro-Shop Index van de internationale branchevereniging de International Council of Shopping Centers (ICSC) zakte terug naar 42,2 procent, na aan stand van ruim 50 procent in mei.

Goede stemming Europese winkelcentra van korte duur

Dat meldt de ICSC in zijn maandelijkse Pan-European shopping center executive opinion survey. Juni was een rustige maand voor huurders in Europese winkelcentra. De deelindicator voor passantenstromen zakte met bijna 20 procentpunt ten opzichte van mei naar 38,2 procent. Het gevolg voor de bestedingen bleef niet uit. De indicator voor de omzet daalde mee met ongeveer 15 procentpunt naar 47,1 procent.

Ook voor de huurbazen van de retailers bracht de maand juni geen voorspoed. Winkelcentrumbeleggers moesten genoegen nemen met lagere huren bij contractverlengingen. De zogeheten Re-leasing Rent Index daalde met 25 procentpunt naar 29,4 procent. Die huurverlagingen verklaren mogelijk waarom de index voor de bezettingsgraad, ondanks de negatieve sfeer, met enkele procentpunten steeg naar 47,1 procent. Daarmee daalt de totaalindex voor de marktomstandigheden met 10 procentpunt naar 40,4 procent, iets onder het twaalfmaandelijkse gemiddelde van 42 procent. Een niveau van 50 procent weerspiegelt een neutrale markt. De stemming is dus bedrukt te noemen en de verwachtingen zijn niet hooggespannen met een Expectations Index van 44,1 procent.

De onderzoekers van de ICSC tasten nog in het duister naar de oorzaak van de verslechtering. Ze zoeken die in ieder geval niet in het op 19 juni aangekondigde mogelijke einde van de Amerikaanse monetaire verruiming, die voor paniek zorgde op de wereldwijde financiële markten. Wellicht spelen de weergoden een rol, zo opperen de marktvorsers. In mei bracht een plotselinge late verbetering van de weersomstandigheden meer mensen op de been in winkelgebieden. Dat zou ook de verhoging verklaren van de omzet in die maand. De terugval is ‘in lijn met de trend die we zien in 2013 tot nu toe, afgezien van de uitverkoopperiode in januari.’ Ondanks het sombere beeld sluit de ICSC zijn maandelijkse stemmingsbeeld voor de winkelcentra af met een positieve noot. ‘Het is vermeldenswaard dat de Expectations Index hoger ligt dan twaalf maanden geleden. Dat biedt enige geruststelling dat vooruitgang wordt geboekt op de weg haar herstel.’

Reageer op dit artikel