nieuws

Felle Hooijmaijers volhardt in ontkenning

Geen categorie

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is ook op de tweede dag van zijn proces bij de rechtbank in Haarlem categorisch en in alle toonaarden blijven ontkennen dat hij zich aan enig strafbaar feit schuldig heeft gemaakt. Hooijmaijers (52) meent dat justitie geen zaak heeft en er vooral op uit is hem ‘een oor aan te naaien’. Hij voelt zich genoodzaakt zijn onschuld te bewijzen.

Het Openbaar Ministerie (OM) beklaagde zich dinsdag over de manier waarop Hooijmaijers zich in de zittingszaal gedraagt en uitlaat. De voormalige gedeputeerde neemt geen blad voor de mond en geeft, ondanks vermaningen van de rechtbank, bij herhaling aan dat hij ook niet van plan is dat te gaan doen. ‘Ik praat zoals ik praat’, aldus een gedecideerde Hooijmaijers, die er op momenten ook in slaagde de lachers op zijn hand te krijgen, de twee officieren van justitie incluis. Hooijmaijers zei kalmerende middelen te gebruiken tijdens het proces. ‘Maar rustiger dan dit ga ik niet worden.’

De beklaagde verklaarde dinsdag onder meer dat hij geen enkele reden had om via corrupte praktijken bij te verdienen. ‘Ik verdiende goed, ik had alles bij elkaar een riant salaris. Ik had niet eens tijd om het op te maken.’ Het OM beschuldigt de voormalig bestuurder en diens vrouw van omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Volgens Justitie liet Hooijmaijers zich jarenlang betalen door ondernemers die belang hadden bij bepaalde beslissingen van het provinciebestuur in Noord-Holland. De ex-gedeputeerde zou op die manier tonnen hebben opgestreken. Maandag breidde het OM de periode waarop de aanklacht betrekking heeft uit met een jaar. Het onderzoek naar de handel en wandel van Hooijmaijers duurde ruim drie jaar.

Reageer op dit artikel