nieuws

DTZ: volume vastgoedbeleggingen naar 5 miljard

Geen categorie

Dit jaar wordt naar verwachting voor 5 miljard euro in Nederlands commercieel en residentieel vastgoed belegd, 16 procent meer dan in 2012. Dat schrijft DTZ Zadelhoff in het rapport Market Investment Update Europe Q3 2013. Het volume is in het derde kwartaal uitgekomen op 1,3 miljard euro, het hoogste geïnvesteerde volume in een derde kwartaal sinds 2007. In het vierde kwartaal is opnieuw veel beweging zichtbaar, aldus DTZ.

De opleving is voor een groot deel te danken aan de toegenomen activiteiten van buitenlandse investeerders in Nederland. In de eerste drie kwartalen van 2013 zorgden zij voor 40 procent van het totaal geïnvesteerde volume. Dit betreft het hoogste percentage sinds 2007. Vanaf 2008 schommelde dit percentage tussen de 20 en 25 procent.

Investeringen in woningcomplexen en kantoren zorgen voor 63 procent van het totale volume. Er is veel interesse voor vastgoed in Amsterdam. ‘Voor woningen geldt dat woningcomplexen met huurwoningen binnen de ring in trek zijn en voor kantoren dat zeker de Zuidas een aantrekkelijk alternatief is voor de toplocaties in Frankfurt, Londen en Parijs’, stelt Frans van Toor, partner van DTZ in Nederland en verantwoordelijk voor Investments. DTZ verwacht dat van de toenemende interesse in Amsterdam uiteindelijk ook andere steden en regio’s in Nederland profiteren.

Net als elders in Europa zal een aantal beleggers met een hoger risicoprofiel zich vooral richten op gebieden waar minder concurrentie is en het vastgoed relatief gunstig is geprijsd. ‘De portefeuille die recent door Goldman Sachs/OVG is gekocht (waarbij DTZ Zadelhoff namens CBRE Global Investors was betrokken, red.), is hiervan een goed voorbeeld. Naast locaties in Amsterdam en Rotterdam met een grote potentie werd ook een gebouw in het Paleiskwartier van Den Bosch gekocht. Dit is volgens onze research een zeer kansrijk gebied’, aldus Van Toor.

Het verwachte geïnvesteerde volume in Europees vastgoed voor 2013 komt uit op 136 miljard euro, 15 procent meer dan in 2012. In Europa ligt de nadruk nog altijd op vastgoed in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, al neemt de dynamiek in het derde kwartaal in de omringende landen toe. Doordat het vastgoed in deze omringende landen relatief gunstig is geprijsd, zijn beleggers met een hoger risicoprofiel hierin geïnteresseerd.

Reageer op dit artikel