nieuws

Drie winnaars Green Deal Runner Up Award

Geen categorie

De drie winnaars van de Green Deal Runner Up Awards zijn de zogenoemde green deals Tijdelijke Natuur, Bedrijven en Biodiversiteit en Duurzaam Beton. Monika Milz, voorzitter van de Green Deal Board, maakte dit op 12 november in het bijzijn van minister Kamp en staatssecretaris Mansveld bekend tijdens de Innovatie Estafette.

De Green Deal Runner Up Award is een aanmoedigingsprijs die vanaf 2014 wordt uitgereikt aan succesvolle green deals. De winnaars scoren alle drie erg hoog door hun durf, vernieuwing, nieuwe samenwerkingsverbanden en behaalde resultaten.

Het kerndoel van Tijdelijke Natuur is om natuurontwikkeling te stimuleren op gronden die wachten op hun uiteindelijke bestemming. Het betreft een samenwerking tussen private partijen en de rijksoverheid. Veel grondeigenaren met ontwikkelplannen proberen de vestiging van beschermde plant- en diersoorten op hun toekomstige bouwterreinen te voorkomen, om eventuele problemen in het kader van de Flora- en faunawet te vermijden. Met Tijdelijke Natuur krijgen zij de zekerheid dat ze beschermde soorten probleemloos mogen verwijderen op het moment dat de schop de grond in moet. Hierdoor kunnen grondeigenaren hun ‘natuurwerende’ beheer staken.

Het initiatief Bedrijven en Biodiversiteit kenmerkt zich door een opvallende samenwerking van diverse bedrijven. Ook ontwikkelde men een vernieuwende kijk op ecosystemen. Deze deal boekte goede resultaten en heeft inmiddels geleid tot andere green deals.

In Duurzaam Beton werken partijen met soms tegengestelde belangen binnen de gehele keten samen aan een duurzaam gebruik van beton in de bouw. Het doel is een enorm potentieel aan besparing in de CO2-uitstoot.

Reageer op dit artikel