nieuws

Detailhandelsverkopen eurozone omlaag

Geen categorie

De detailhandelsverkopen in de eurozone daalden in september met 0,6 procent in vergelijking met de maand ervoor. Dat maakte het Europese bureau voor de statistiek Eurostat woensdag bekend.

De daling was iets sterker dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld dat de winkelverkopen met 0,4 procent zouden dalen op maandbasis. In augustus gingen de verkopen met een herziene 0,5 procent omhoog. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in het eurogebied met 0,3 procent. Hier werd door economen in doorsnee op een groei gerekend van 0,6 procent.

In de gehele Europese Unie daalden de detailhandelsverkopen met 0,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis gingen ze met 0,8 procent omhoog. In de EU werden op maandbasis de sterkste dalingen van de winkelverkopen gemeten in Portugal (min 6,2 procent), Slovenië (min 4 procent) en Spanje (min 2,5 procent). De sterkste stijgingen werden opgetekend in Luxemburg (plus 3,1 procent) en Polen (plus 1,6 procent), aldus Eurostat. Eurostat maakte geen cijfers bekend over de detailhandelsverkopen in Nederland.

Reageer op dit artikel