nieuws

Crisis blijft sentiment vastgoedbeleggers drukken

Geen categorie

De economische malaise in Europa blijft de vastgoedsector ook in 2014 parten spelen. Slechts 33 procent van de vastgoedinvesteerders uit de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) geeft aan volgend jaar meer risico te willen nemen. Geen andere regio scoort zo laag.

Dat blijkt uit het Global Investor Sentiment Rapport van Colliers International. De Benelux geldt niet als een van de primaire regio’s waar investeerders kapitaal willen investeren. De minder stabiele Nederlandse economie wordt hiervoor als voornaamste reden genoemd. Dat laat onverlet dat in de regio’s Brussel en Amsterdam nog activiteit is van met name investeerders uit Azië. Van de EMEA-investeerders wil 61 procent de portfolio volgend jaar uitbreiden. Op Latijns-Amerika na is dit het laagste percentage vergeleken met alle andere regio’s.

Tegelijkertijd meldt 33 procent van de beleggers dat financieringskosten zijn gestegen. 46 procent verwacht dat deze nog verder zullen stijgen. Kantoren in belangrijke zakencentra blijven het meest gewilde beleggingssegment onder de investeerders (60 procent) uit de EMEA-regio, gevolgd door residentieel vastgoed (37 procent).

Ondanks politieke onrust en economische onzekerheid, zien investeerders in de EMEA-regio vooral kansen in secundaire markten. Colliers ziet ook meer concurrentie in stabiele markten. Veel investeerders geven aan wel over voldoende kapitaal te beschikken, maar moeite te hebben met goede investeringsmogelijkheden. Ook stellen investeerders liever meer kapitaal te investeren in eigen land dan in regio’s verder van huis.

Reageer op dit artikel