nieuws

Commerz Real verkoopt fondsbeheerder CRS

Geen categorie

Commerz Real, het vastgoedbedrijf van de Duitse Commerzbank Gruppe, heeft zijn fondsbeheerder Commerz Real Spezialfondsgesellschaft (CRS) verkocht aan Internos Global Investors. De beheerde portefeuille van de negen CRS-fondsen omvat in totaal 68 vastgoedobjecten ter waarde van 1,6 miljard euro.

Commerz Real verkoopt fondsbeheerder CRS

Het betreft kantoorgebouwen, hotels, logistieke panden en winkelvastgoed in diverse Europese landen. De zeventien medewerkers treden in dienst van Internos.

Volgens Andreas Muschter, topman van Commerz Real, is CRS vergeleken met de andere activiteiten van zijn onderneming onvoldoende winstgevend. Gespecialiseerde fondsbeheerders zoals Internos hebben volgens hem dan ook een concurrentievoordeel. Overigens is een overname van de hele Commerzbank niet uitgesloten. Dat heeft de topman van het financiële concern, Martin Blessing, laten doorschemeren in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. ‘Zelfstandigheid is voor mij geen doel op zich’, zei Blessing tegen de zondagskrant. ‘Ik wil dat onze medewerkers het gevoel hebben dat ze iets nuttigs voor de maatschappij doen.’

Commerzbank is sinds de financiële crisis deels in handen van de Duitse overheid. Die zou bereid zijn haar belang te verkopen aan een Europese branchegenoot van de op één na grootste bank van Duitsland. Onder meer het Spaanse Santander, het Franse BNP Paribas, het Zwitserse UBS en de Italiaanse banken UniCredit en Intesa Sanpaolo zijn genoemd als geïnteresseerde partijen. Maar deze banken lieten de afgelopen weken weten niet met Commerzbank bezig te zijn.

Reageer op dit artikel