nieuws

Colliers: voorlopig geen herstel kantorenmarkt

Geen categorie

De Nederlandse kantorenmarkt lijkt in 2013 op een lager opnameniveau uit te komen dan vorig jaar. In aansluiting op deze landelijke trend is er in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven van herstel nog geen sprake. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International naar de kantorenmarkt in die drie steden.

In Amsterdam en Rotterdam bleef het opnameniveau ver achter bij de eerste drie kwartalen van 2012. In Eindhoven was het niveau ongeveer gelijk aan het derde kwartaal van afgelopen jaar. Gezien de activiteit in de markt, verwacht Colliers dat voorlopig nog geen herstel zal plaatsvinden.

De voornaamste redenen hiervoor blijven de inkrimping van arbeidsplaatsen en het efficiënter ruimtegebruik door veel bedrijven. Noemenswaardige ontwikkelingen in het derde kwartaal waren de aankondiging van nieuwbouw op de Zuidas in Amsterdam en een grote transactie van het Woonbedrijf in Eindhoven.

Het aanbod bleef in alle regio’s redelijk stabiel, met lichte dalingen in Amsterdam en Eindhoven. Er hangt echter nog veel aanbod boven de markt. Enkele grote bedrijven hebben een inkrimping aangekondigd of zullen verhuizen naar nieuwbouw.

Reageer op dit artikel