nieuws

Calon: maak huurders ‘eigenaar’ van corporaties

Geen categorie

Woningcorporaties moeten overwegen hun huurders ‘eigenaarschap’ te geven over de organisatie. Dat zei Aedes-voorzitter Marc Calon gisteren 28 november tijdens het jubileumcongres ter ere van het 100-jarig bestaan van de koepelorganisatie.

‘Willen woningcorporaties ook in de toekomst blijven zorgen dat het goed wonen is in Nederland, dan zullen zij meer dan nu moeten samenwerken met hun huurders. We moeten hen een stevige stem – zo niet het eigenaarschap – in het reilen en zeilen van de corporatie geven, door goed te luisteren en de diensten te leveren waar mensen om vragen’, aldus Calon.

Woningcorporaties kampen volgens Aedes nu met een gebrek aan vertrouwen vanuit de samenleving in het maatschappelijk middenveld. Zij worden te veel heen en weer geslingerd tussen wat de politiek wil en wat bewoners nodig hebben. ‘De woningmarkt is nu bijvoorbeeld te veel een inkomensherverdelingsinstrument geworden’, vindt Calon. ‘En we hebben nog een grote opgave, omdat er wel genoeg woningen zijn, maar die staan niet op de plek waar werk is of zijn niet goed toegerust voor zorgbehoefte of energiebesparing’.

Reageer op dit artikel