nieuws

Boekenwinkelketen Polare nog steeds in zwaar weer

Geen categorie

Boekwinkelketen Polare (voorheen Selexyz en De Slegte) moet opnieuw reorganiseren door de aanhoudend slechte markt. De organisatie gaat verder bezuinigen op huisvestingskosten en facilitaire diensten en gaat 75 arbeidsplaatsen schrappen in Nederland.

Boekenwinkelketen Polare nog steeds in zwaar weer

Polare stelt dat er geen winkels worden gesloten. Wel gaat de keten zijn huurcontracten waar mogelijk heronderhandelen om het aantal vierkante meters of de huurprijs terug te brengen. Ook overweegt Polare om winkels binnen een stad te verhuizen naar een andere locatie.

De boekwinkelketen heeft in totaal twintig vestigingen in Nederland en acht in België. Polare is eigendom van investeringsmaatschappij ProCures, die ook Free Record Shop (FRS) in handen heeft. ‘Als er nu geen maatregelen worden genomen, is de organisatie ten dode opgeschreven’, aldus een woordvoerder van ProCures. Volgens Polare zakte de verkoop van boeken in Nederland het afgelopen kwartaal terug met meer dan 11 procent. De omzet in de top 100-titels liet zelfs een daling zien van 20 procent.

Een eerdere reorganisatie vond plaats in 2012 ten tijde van de fusie tussen Selexyz en De Slegte. Die ging toen ten koste van de dure Selexyz-huurpanden en 120 banen. De bestedingen in de boekenbranche dalen al sinds 2008 en hebben naar verwachting het dieptepunt nog niet bereikt.

De woordvoerder van ProCures zegt dat de financiële situatie van Polare los staat van die van de Free Record Shop. Vorige week vroeg ProCures nog het faillissement aan van de Belgische filialen van deze muziek- en entertainmentketen. Ook de Nederlandse zaken van FRS draaien verlies en hebben bevoorradingsproblemen. ProCures is in gesprek met het Britse Hilco en de curatoren over een mogelijk doorstart van FRS in België. De zegsman rekent erop dat de partijen snel een reddingsplan kunnen presenteren.

Reageer op dit artikel