nieuws

Banken komen met informatiepunt restschulden

Geen categorie

De banken openen begin 2014 een informatiepunt voor iedereen met vragen over restschulden. Consumenten moeten straks ook terecht kunnen bij het informatiepunt met specifieke vragen. Dat geeft de banken beter zicht op eventuele knelpunten.

Voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken kondigde dit gisteren aan tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in Utrecht. Veel mensen menen dat banken niet thuis geven bij het afsluiten van een hypotheek als er sprake is van een restschuld. Aan die beleving willen de banken wat doen, zei Buijink. ‘Een restschuld hoeft in veel gevallen geen belemmering te zijn om te verhuizen. Banken kunnen een restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek en doen dit ook. Dat kan uiteraard alleen als het inkomen van een klant dat toelaat.’

Voor de consument is van belang beter te weten wat de mogelijkheden zijn, de randvoorwaarden en belangrijke uitgangspunten. De banken willen graag beter weten wat en speelt bij de klant, zei hij. ‘Het informatiepunt moet dus iedereen sterker maken: empowerment by information’, aldus Buijink. Hij zei verder dat ‘voor veel huizenbezitters met een potentiële restschuld geldt dat dit toch een uitstekend moment kan zijn om je woonwensen te realiseren. Natuurlijk, er kan altijd een beter moment komen. Maar het is in ieder geval een goed moment, ook voor starters.’

Reageer op dit artikel