nieuws

‘Advocaat Leo Spigt spil in fraude bij SNS’

Geen categorie

Volgens Hetty van de Laar is het old boys network nog steeds actief binnen SNS Bank. ‘De laatste tegel is nog lang niet gelicht’, aldus de schrijfster van het vorige week verschenen boek ‘De ondergang van de SNS Bank’. Spil in de fraude bij SNS Property Finance is volgens haar niet hoofdverdachte Buck Groenhof, maar de Amsterdamse advocaat Leo Spigt. Hij was en is volgens Van de Laar nog steeds advocaat van SNS Bank.

‘Advocaat Leo Spigt spil in fraude bij SNS’

Van de Laar is bedrijfskundig ingenieur en werkte sinds 1999 als projectleider en adviseur van diverse (vastgoed)projecten, onder meer voor ING, Rabobank en Van Lanschot Bankiers. Van 2009 tot 2012 werkte ze als extern adviseur voor SNS Property Finance. In 2012 deed Van de Laar bij de FIOD aangifte tegen haar toenmalige baas Buck Groenhof. Dat leidde tot een grootschalig onderzoek met vele aanhoudingen.

Inmiddels wordt de klokkenluider zelf ook verdacht. Het genationaliseerde SNS Reaal heeft aangifte tegen haar gedaan. Van de Laar heeft zich volgens de bankverzekeraar schuldig gemaakt aan hetzelfde wangedrag als waarvan zij de club rond haar voormalige baas beticht, namelijk het vervalsen van facturen en het witwassen van de opbrengsten. SNS Reaal wenst zich te onthouden van commentaar op het boek en de uitlatingen van Van de Laar. Een woordvoerder van de bank bevestigt wel dat er aangifte tegen haar is gedaan. 

In een volgens haar uitgever geautoriseerd interview met De Gelderlander zei Van de Laar afgelopen vrijdag: ‘SNS wil mij ook aanpakken, heb ik gelezen. Zelf weet ik nergens van. Ik vind het ook vreemd. Ze zouden mij toch eigenlijk dankbaar moeten zijn.’ Volgens Van de Laar is een nieuwe doofpotaffaire geboren. Zij beschrijft in haar boek hoe een uitgebreid netwerk van bankiers, fiscalisten, zakenadvocaten ‘en andere roofdieren’ zich verenigden in de Herstructurerings Groep Nederland (HGN) , de draaischijf waarlangs volgens Van de Laar veel dubieuze transacties met vastgoed van SNS Property Finance verliepen. Ook de Holland Integrity Group, die adviseert over fraudepreventie, zou in het complot zitten.

Brein achter de vermeende fraude is volgens Van de Laar niet de huidige hoofdverdachte Groenhof, maar de Amsterdamse advocaat Leo Spigt. De witwasserij via SNS-projecten zou grotendeels via zijn kantoor zijn gelopen en nog steeds lopen, want Spigt zou tegen de afspraken in nog steeds een actieve rol spelen bij de bank. ‘Mevrouw Van de Laar is duidelijk de weg kwijt. Dit is volstrekte quatsch’, reageert Spigt tegen Vastgoedmarkt. Hoewel het voor hem geen kunst zou zijn om haar te laten vervolgen wegens smaad, laat hij dat achterwege. ‘Wat moet je ermee? Ik heb geen zin om op allerlei onzin te reageren.’ Of hij nog steeds actief is bij SNS, wil en kan de Amsterdamse advocaat niet zeggen. ‘Dat valt onder mijn geheimhoudingsplicht.’

Reageer op dit artikel