nieuws

ABN Amro negatief over Nederlands winkelvastgoed

Geen categorie

ABN Amro heeft zijn aanbevelingen voor de winkelvastgoedfondsen Vastned en Corio neerwaarts bijgesteld. De bank bracht gisteren een omvangrijk rapport uit over de vooruitzichten van de Nederlandse vastgoedmarkt in 2013 en 2014.

Opvallend is de negatieve kijk op de Nederlandse winkelmarkt. De bank is vooral pessimistisch over de winkels in aanloopstraten, kleinere steden en winkelcentra zonder duidelijk gezicht. Dit zijn centra die niet gericht zijn op de dagelijkse boodschappen, maar door hun te geringe omvang en gebrekkige profilering ook onvoldoende ‘belevingswaarde’ hebben. Analist Ruud van Maanen en zijn team voorzien een daling van 4 tot 10 procent van de waardes onder de invloed van oplopende leegstand en dalende huurprijzen. Voor kantoorgebouwen wordt een daling met 10 tot 15 procent voorzien.

Winkelbelegger Vastned zit duidelijk in de hoek waar de klappen zullen vallen, meent ABN Amro. De aanbeveling op het aandeel is radicaal gewijzigd van ‘buy ’ naar ‘sell’. Reden is de zware weging in de portefeuille naar de Nederlandse winkelmarkt en de Spaanse, waar de problemen al jaren slepen. De huurinkomsten uit die twee landen zijn goed voor de helft van de totale inkomsten van het Rotterdamse vastgoedfonds, stelt Van Maanen. Verder wijst hij er op dat slechts iets minder dan een kwart van de Nederlandse huurinkomsten komt uit de vijf steden die Vastned heeft aangemerkt als speerpunten, te weten Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Den Bosch en Maastricht.

Ook de aanbeveling op winkelcentrumbelegger Corio is neerwaarts bijgesteld door ABN Amro en wel van ‘buy’ naar ‘hold’. De aanpassing is minder ingrijpend dan bij Vastned omdat Corio naar verhouding minder weging heeft naar Nederland en vooral in de grote steden en in winkelcentra zit. Ook Corio bezit echter een Spaanse portefeuille. Bovendien moet het fonds vastgoed verkopen in die moeilijke markten om zijn schuldgraad (40-42,5 procent) te kunnen verlagen, mede met het oog op projecten die nog gefinancierd moeten worden.

Hoewel ook Wereldhave grote belangen heeft op de moeizame Nederlandse winkelmarkt, ziet ABN Amro geen reden om de rating op dit fonds aan te passen. Wereldhave, dat onlangs zijn hoofdkantoor verplaatste van Den Haag naar het WTC Schiphol. blijft op ‘buy’ staan. Redenen hiervoor zijn de relatief sterke posities in België en Finland, maar ook de lage schuldgraad.

> Nieuwsstelling

Reageer op dit artikel