nieuws

‘Aantal hypotheekaanvragen groeit’

Geen categorie

Het aantal hypotheekaanvragen voor de financiering van eigen woningen blijft groeien. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde in oktober 16.000 unieke aanvragen, 14 procent meer dan in de voorgaande maand en 20 procent meer dan in oktober 2012. Het HDN maakte dat donderdag 7 november bekend.

‘Aantal hypotheekaanvragen groeit’

Het netwerk regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders en registreert 60 tot 65 procent van alle hypotheekaanvragen. De organisatie ziet sinds juni het aantal aanvragen op jaarbasis groeien. Oktober geldt tot nu toe als de recordmaand. Volgens directeur Dorine van Basten van het HDN is het stijgend aantal aanvragen een nieuwe aanwijzing dat de woningmarkt voorzichtig herstelt.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelde onlangs al vast dat het vertrouwen in de woningmarkt langzaam terugkeert. Door de lage hypotheekrente en de flink gedaalde prijzen zijn woningen een stuk betaalbaarder geworden.

Uit vorige maand gepubliceerde gegevens van het Kadaster bleek dat in september 30 procent meer woningen zijn verkocht dan in dezelfde maand in 2012: ruim 9.200. In september registreerde het HDN 14.000 hypotheekaanvragen tegen 10.500 een jaar geleden.

Reageer op dit artikel