nieuws

Wereldhandel zakt in, dure euro hindert multinationals

Geen categorie

De wereldhandel is in augustus met 0,8 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) donderdag op basis van zijn eigen wereldhandelsmonitor.

Wereldhandel zakt in, dure euro hindert multinationals

De krimp volgt op een toename van de internationale handel met 1,8 procent in juli. Gemiddeld groeide de wereldhandel in de periode van juni tot en met augustus met 0,3 procent per maand. De afgelopen drie maanden bleef de import van rijkere landen relatief sterk, terwijl de groei van hun export afzwakte. In opkomende landen was het beeld van zowel de import als de export negatief.

De industriële productie steeg volgens het CPB in augustus wereldwijd met 0,3 procent vergeleken met juli. Van juni tot en met augustus groeide de productie gemiddeld nog met 0,7 procent per maand. De waarde van de euro ten opzichte van de dollar liep donderdag verder op. Aan het begin van de middag noteerde de euro, na een tussentijdse piek van 1,3822 dollar, exact 1,38 dollar. Die waarde werd voor het laatst op 9 november 2011 overtroffen.

De dollar staat onder druk door het vooruitzicht dat het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve voorlopig niet wordt ingeperkt. Eerder dit jaar gaf de Fed aan de maandelijkse opkoop van obligaties, die de financiële markten steunt, af te bouwen als de Amerikaanse economie voldoende herstel toont. Door de sluiting van de Amerikaanse overheid in de eerste weken van oktober en tegenvallende arbeidsmarktcijfers wordt nu verwacht dat dit nog zeker enkele maanden duurt.

Daarnaast is de euro in trek vanwege de eerste tekenen van economisch herstel in de eurozone en toenemende zorgen over opkomende markten. De Europese eenheidsmunt is niet alleen meer waard geworden ten opzichte van de dollar, maar ook vergeleken met veel andere valuta. Toch is de economische groei in de eurozone iets afgezwakt. De inkoopmanagersindex wees vorige maand nog steeds op groei, maar daalde wel van 52,2 naar 51,5 punten.

De sterke stijging van de euro in de afgelopen maanden speelt veel Europese multinationals parten. Geld dat in andere landen wordt verdiend, levert minder euro’s op dan voorheen. In de afgelopen dagen wezen grootmachten als Philips, Unilever, Heineken en AkzoNobel hier bij de presentatie van hun kwartaalcijfers op. De omzet van Unilever kromp door de sterke euro, terwijl Heineken zich gedwongen zag een winstwaarschuwing te geven. Ondanks de recente stijging is de euro nog een eind verwijderd van de hoogste stand ooit: 1,6038 dollar op 15 juli 2008. De laagste waarde werd eind oktober 2000 genoteerd: 0,8230 dollar.

Reageer op dit artikel