nieuws

VBO en AIRR werken samen tegen woonfraude

Geen categorie

VBO Makelaar en validatie-instituut AIRR gaan samenwerken om de kwaliteit van het verhuurproces van de sectieleden Huur/Verhuur te waarborgen. Eerder deze zomer heeft de brancheorganisatie VBO een aparte sectie Huur/Verhuur opgericht om een actieve bijdrage te leveren aan het terugdringen van woonfraude, in de vorm van onder meer hennepteelt, huurshopping en onderverhuur.

VBO en AIRR werken samen tegen woonfraude

Binnen de samenwerking toetst, onderhoudt en borgt VBO Makelaar de kennis, kwaliteit en integriteit van de verhuurbemiddeling. AIRR valideert – als kwaliteitsnorm in verhuurmakelaardij – het werkproces. Zij controleren of de gevolgde procedures zorgvuldig en volgens een gezamenlijk opgesteld kader zijn verlopen.

‘Regulering van het verhuurproces en screening van de huurder en verhuurder op identiteit en solvabiliteit kan veel leed voorkomen’, zegt Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar. Uit onderzoek van VBO Makelaar en onderzoeks- en adviesbureau Periscoop blijkt dat de maatschappelijke schade door hennepteelt jaarlijks alleen al meer dan 100 miljoen euro bedraagt. Als huurders na enkele maanden zonder betaling met de noorderzon vertrekken, het zogeheten huurshopping, levert dat de verhuurder al gauw een strop van 7.000 euro op.

AIRR heeft een systeem ingericht dat de verhuurtransactie van begin tot eind volgt. ‘Elke afzonderlijke verhuurtransactie wordt zorgvuldig gecontroleerd op volledigheid en juistheid’, zegt Alex Faraco van AIRR. ‘De overlegde werkgeversverklaring en identiteitspapieren worden geverifieerd. Er wordt nagegaan of de potentiële huurder kredietwaardig is. Maar ook de kwaliteit van de ingevoerde huurdocumenten en het werkproces moeten voldoen aan de gestelde eisen.’

Verhuurbemiddelaars kunnen pas lid worden na een entreetoets of opleiding, een verklaring omtrent gedrag en een controle van vijf verhuurdossiers. ‘We hebben niet de illusie dat we alle problemen in de verhuurmarkt oplossen, maar het biedt de verhuurder én huurder wel meer zekerheid’, zegt Van der Ploeg. ‘Het reguleren van het verhuurproces biedt ook de nieuwe leden voordeel. Digitalisering en standaardisering leveren tijdsbesparing op. Maar, nog belangrijker, het geeft meer zekerheid, want ook de verhuurbranche zelf is slachtoffer van kwaadwillende bemiddelaars of onvoldoende deskundige verhuurmakelaars.’

Reageer op dit artikel