nieuws

Pensioenfondsen steeds dominanter in vastgoed

Geen categorie

De positie van pensioenfondsen binnen de groep institutionele beleggers wordt steeds dominanter. Het vastgoedvermogen van deze groep nam met 7,3 miljard euro toe tot 98,4 miljard per ultimo 2012. Pensioenfondsen nemen daarvan 85 procent voor hun rekening. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van Vastgoedmarkt.

De totale waarde van het vastgoedvermogen van alle grote institutionele vastgoedbeleggers groeide in 2012 met 7,3 miljard euro, van 91,1 miljard euro per einde 2011 naar 98,4 miljard euro per ultimo 2012. Dat is een toename met 8,0 procent. Deze gezien de marktomstandigheden verrassende groei vond overigens geheel plaats bij de pensioenfondsen; bij deze beleggers nam het vastgoedbezit toe van 74,6 miljard euro tot 83,1 miljard euro, een groei met 8,5 miljard euro of plus 11,4 procent. Bij de (bank-)verzekeraars was opnieuw sprake van een afname, nu met 1,2 miljard euro, van 16,5 miljard euro naar 15,3 miljard euro of min 7,4 procent.

De verschuiving van het direct gehouden vastgoed naar het indirecte vastgoed binnen de vastgoedportefeuilles van de pensioenfondsen zette verder door; per einde van het voorgaande jaar bedroeg het indirecte belang 80,4 procent, de hoogste waarneming sinds het begin van dit deelonderzoek (1999). Het totale bedrag aan aankopen en verkopen bleef laag; het bedroeg niet meer dan ongeveer 22 miljard euro bij de pensioenfondsen en minder dan 2 miljard euro bij de (bank-)verzekeraars; het op een na het laagste niveau van de laatste tien jaar. De toename bij de pensioenfondsen werd vooral bepaald door bijboekingen. Het ABP maakte een boekwinst van 3,3 miljard euro en het Pensioenfonds Zorg & Welzijn van 2,0 miljard euro.

Meer informatie in Vastgoedmarkt van oktober 2013 die vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel