nieuws

OM en ex-directeur Ballast willen schikken in fraudezaak

Geen categorie

Het Openbaar Ministerie (OM) en Peter Franssen (74), ex-directeur van de Ballast Nedam-divisie Industrie en Toelevering, willen alsnog schikken in een strafzaak wegens fraude. Dat bleek donderdag voor de rechtbank in Arnhem, waar de zaak sinds 2010 loopt.

De aanklager en de verdachte uit Nijmegen willen de zaak afdoen met een werkstraf van 120 uur en een persbericht waarin Franssen publieke verantwoording aflegt over zijn extravagante declaratiegedrag. Franssen declareerde opvallend veel, waaronder bezoeken met klanten aan escortbedrijven en golfreizen met zijn gezin. Op de facturen stond dan een andere dienst, zoals juridisch advies.

Ballast Nedam zei destijds van niks te weten en verwees naar Franssen. Maar volgens de voormalig directeur hadden andere topfunctionarissen boter op hun hoofd. Het zou tot de bedrijfscultuur behoren om klanten uitgebreid te fêteren en ruim te declareren. Ook andere topmannen maakten volgens Franssen privé-golfreisjes op kosten van de zaak. Een lid van de raad van bestuur uit die tijd getuigde later dat ze Franssen lieten declareren omdat hij zijn werk goed deed.

Eerder eiste het OM 240 uur werkstraf voor de facturenkwestie en het vermeende wegsluizen van privétegoeden die Ballast Nedam van Franssen probeerde te vorderen. Van het wegsluizen sprak de rechtbank Franssen in 2011 vrij. Over de facturenkwestie wilde de rechtbank meer informatie. Schikken als een strafzaak eenmaal voor de rechter is, is ongebruikelijk en vereist een juridische kunstgreep van de rechtbank. Het scheelt op het strafblad. Op 7 november wordt duidelijk of de rechtbank dat doet of zelf oordeelt over de nieuwe eis van 120 uur werkstraf.

Reageer op dit artikel