nieuws

Nieuwe mindset nodig voor verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Geen categorie

Er is een nieuwe mindset nodig bij alle betrokkenen om het gemeentelijke vastgoed te verduurzamen. Experts en koplopende gemeenten wijzen in recent onderzoek van Agentschap NL op de noodzaak daarvan.

Nieuwe mindset nodig voor verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Dat bleek maandag 28 oktober tijdens de eerste Gemeentelijk Vastgoed Dag 2013 die werd georganiseerd door het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid in samenwerking met onder andere Arcadis, Agentschap NL, Stec Groep en de BNG bank.

Volgens het onderzoek van Agentschap NL dat is uitgevoerd door Van Kempen Onderzoek en Advies, kunnen gemeenten kiezen uit diverse benaderingen om hun vastgoed te verduurzamen. Een belangrijke rol wordt daarbij weggelegd voor Esco’s. Hun mogelijke rol is dan ook in het onderzoek meegenomen. Meer hierover in Vastgoedmarkt van november 2013, die op 28 november verschijnt.

De eerste Gemeentelijk Vastgoed Dag 2013 was succesvol. Ondanks het stormachtige weer telden de organisatoren 170 deelnemers. Het hoofdthema van de dag was ‘Haal meer uit vastgoed’, waarbij duurzaamheid de rode draad vormde. De vastgoedsector, maar ook het publieke vastgoed, staat aan de vooravond van een belangrijke verandering. Vooraanstaande sprekers gaven via een plenair hoofdprogramma, interactieve workshops en rondetafelgesprekken de deelnemers meer inzicht in de mogelijkheden van gemeentelijk vastgoed. Bijvoorbeeld hoe de stap kan worden gemaakt van portefeuillestrategie naar een concreet stappenplan voor aan- en verkoop. Daarnaast passeerden praktijkvoorbeelden van bewezen succesformules de revue, de strategische aanpak om gemeentelijk vastgoed te verduurzamen en de mogelijkheden om investeringen in verduurzamingsmaatregelen te realiseren via aantrekkelijke financieringsconcepten.

Tijdens de afsluitende paneldiscussie zei Esther Geutink van Stec Groep dat ‘beleggersdenken’ gemeenten kan helpen om betere beslissingen te nemen over het eigen gemeentelijk vastgoed. Caspar Boendermaker van de BNG Bank zei verbaasd te zijn dat zelfs eenvoudige duurzaamheidswinst, bijvoorbeeld via een afdekscherm over het zwembassin, niet van de grond komt zonder inschakeling van een Esco. Irma Thijssen van Agentschap NL adviseerde gemeenten een keer een pilot te doen met een Esco om het grote potentieel van besparingen op energie te ontdekken.

Voor volgend jaar staat opnieuw een Gemeentelijk Vastgoeddag op de agenda op 28 oktober. Meer informatie: www.gemeentelijkvastgoeddag.nl

Reageer op dit artikel