nieuws

Meer betalingsachterstanden op hypotheken

Geen categorie

Het aantal woningbezitters dat de hypotheekkosten niet kan betalen, groeit nog steeds. Het afgelopen halfjaar steeg het aantal met 12,1 procent, blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Meer betalingsachterstanden op hypotheken

De organisatie telde per 1 oktober 91.812 consumenten die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. Dat is bijna 10.000 meer dan zes maanden eerder. Begin 2008 was er bij zo’n 31.500 huizenbezitters sprake van betalingsachterstand, begin 2005 zelfs maar bij zo’n 21.000. Volgens een woordvoerder draagt vooral de hoge werkloosheid bij aan de toename van de betalingsachterstanden. Ook echtscheidingen spelen een rol; uit elkaar gaan heeft voor partners vaak verstrekkende financiële gevolgen. Toch ziet BKR een lichtpuntje. Voor het eerst in twee jaar is er sprake van een afvlakking van de stijging. Gezien andere optimistische geluiden uit de markt, hoopt BKR dat deze afvlakking doorzet. Maar volgens de organisatie is het nog te vroeg om te spreken van een trendbreuk.

Er wordt van een probleem gesproken bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract. De zegsman van BKR benadrukt dat de werkelijke schuldenproblematiek in Nederland veel groter is. Huurachterstanden en betaalproblemen op bijvoorbeeld de energie- of telefoonrekening worden niet centraal geregistreerd. Het is voor banken, die het BKR raadplegen, daarom ook erg lastig om een goed totaalbeeld te krijgen van hoe klanten er financieel voorstaan, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel