nieuws

Laurentius ontdekt nog grotere fraudezaak

Geen categorie

De Bredase woningcorporatie Laurentius heeft aangifte gedaan wegens oplichting door de Limburgse projectontwikkelaar Nieuwe Borg. Er is ook aangifte gedaan tegen de voormalige directeuren Walter V. en Joop P., voormalig president-commissaris Jolanda R. en een Eindhovens architectenbureau. Een woordvoerder van Laurentius heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

De woningcorporatie denkt voor tientallen miljoenen te zijn benadeeld bij ingewikkelde grond- en vastgoedtransacties. De schade is vermoedelijk nog groter dan die in de zaak waarvoor directeur Walter V. vorig jaar werd aangehouden, aldus de woordvoerder. Aanleiding voor de aangiften zijn de uitkomsten van een uitgebreid forensisch onderzoek. Volgens Laurentius zijn diverse onzakelijke, abnormale transacties ontdekt. ‘Wij denken dat ze strafbaar zijn’, aldus de woordvoerder. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er aangifte is gedaan en dat die wordt bekeken.

Walter V. werd vorig jaar aangehouden vanwege fraude. Onder zijn leiding zijn vanaf 2004 ten minste acht zogenoemde ABC-transacties gesloten. Onroerend goed in Zeeland en Brabant werd in korte tijd twee keer verkocht met een flinke waardestijging, waarbij Laurentius de hoogste prijs betaalde. De ook verdachte directeur van projectontwikkelaar Wildhage heeft gezegd dat Walter V. hem geld heeft gevraagd voor het aangaan van de projecten.

Reageer op dit artikel